Výtvory Márie Balačinovej fascinujú krásou, vôňou aj chuťou

Najnovšie správy, Správy z regiónu, Všetky správy

Výtvory Márie Balačinovej fascinujú krásou, vôňou aj chuťouLetné obdobie asi pre väčšinu z nás nie je to pravé orechové na vypekanie a pobyt v rozhorúčenej kuchyni, no Mária Balačinová z Koštian nad Turcom by s nami zrejme nesúhlasila. Prečo? Je totiž najznámejšou pernikárkou široko ďaleko. Poďme sa teda nadýchnuť vône snáď každým z nás milovaných medovníčkov.

Ako dlho poznal človek med, múku a oheň, taká stará je história výrobkov z medu. Staroveké národy považovali med za stravu bohov a preto im pri obetných slávnostiach obetovali medové pečivo. Perníkové cesto je výborným materiálom na formovanie a má aj tú jedinečnú vlastnosť, že ani surové ani upečené nestráca časom na akosti a chuti, ale naopak, zlepšuje sa. História medovnikárstva siaha do čias starého Ríma. A ako sa k nemu dostala pani Mária? „Odmalička som sa venovala maľovaniu, aranžovaniu a takmer všetkým ručným prácam, ktoré sa s pribúdajúcimi rokmi menili a dopĺňali. „Výtvarno“ som vnášala aj do prípravy, resp. úpravy teplých a studených pokrmov, cukrárenské výrobky nevynímajúc.“

Ako ďalej prezradila Mária Balačinová, „na začiatku som vychádzala z tradície, neskôr som vnášala do výroby vlastné nápady a dnes pracujem podľa svojej vlastnej technológie, používam vlastné vzory i techniku zdobenia.“ Ako všetky začiatky, ani tieto neboli jednoduché. Pani Mária však dala na svoje pocity a intuíciu. A vyplatilo sa. „Neľutujem toto rozhodnutie, umožnilo mi stať sa nezávislou, získala som obdiv a uznanie mojej rodiny, ale aj širokej verejnosti. Táto práca ma upokojuje a dala môjmu životu nový rozmer.“

Za pozornosť rozhodne stoja aj úspechy Márie Balačinovej. V roku 2015 reprezentovala Slovensko na svetovej výstave EXPO v talianskom Miláne. Mimoriadne „zdarným“ bol pre túto šikovnú pernikárku aj rok 2014, kedy sa stala víťazkou v celoslovenskej súťaži METRO Dobrý podnikateľ. Spomenúť treba aj ocenenie „Vynikajúca podnikateľka roka“ za rok 1999 v kategórii Cena sympatie, kde sa hodnotila podnikateľská myšlienka a nápaditosť. Ocenenia a prezentácie pani Balačinovej by sme mohli vymenovávať ešte veľmi dlho. V každom prípade môžeme byť na túto Turčanku a jej sladké výtvory právom hrdí.

ZDROJ: Turčania.sk

Komentáre