Na sladkom dezerte u Mošovčanky Mileny Kováčovej

Správy hlavné, Správy z regiónu, Všetky správy

Na sladkom dezerte u Mošovčanky Mileny KováčovejHoď kameňom, kto nemáš rád čokoládu! Takouto parafrázou známeho výroku začíname našu sladkú návštevu u Mileny Kováčovej z Mošoviec, ktorá sa venuje výrobe praliniek zo skutočne kvalitnej čokolády. Nuž a tie lahodia nielen oku, ale hlavne chuťovým bunkám. A aj keď sa pomedzi prehĺtanie slín vedie rozhovor trochu ťažšie, pustili sme sa do toho s potešením.

Prezraď nám, ako si sa dostala k výrobe čokoládových praliniek? Čo, kde a kedy Ťa inšpirovalo?
Inšpirácia prišla na Vianoce pred tromi rokmi, keď som bola s manželom a kamarátkou na vianočných trhoch v Krakove. Prišli sme vymrznutí do jednej kaviarničky, kde mali veľké pulty s pralinkami a rôznymi výrobkami z čokolády. Keď som to zbadala, nevedela som odtrhnúť oči od toľkej nádhery. Stála som tam a len pozerala. Vtedy som povedala mužovi, že toto by som chcela vedieť robiť, pretože tie pralinky boli pre mňa vtedy úplne nejedlé. Bolo mi ľúto dať do úst niečo také úžasné, takže som si ich nakoniec ani nekúpila. Keď sme prišli domov, stále mi to nedalo pokoj, a tak som si vyhľadala kurzy na výrobu praliniek. Hneď vo februári som išla na kurz do Bratislavy. Po ňom som ale stále mala pocit, že neviem o čokoláde toľko, koľko by som chcela a začala som si študovať na internete. Prihlásila som sa ešte na jeden kurz do Banskej Bystrice. Po ňom som si už vedela predstaviť niečo vyrábať a aj pán, u ktorého som tam bola, mi veľa vecí poradil – ako mám začať, čo budem na začiatok potrebovať. S ním doteraz spolupracujem a je môj hlavný dodávateľ.

Od Tvojej návštevy Krakova už uplynul nejaký ten čas, za ktorý Ti prešlo rukami veľké množstvo praliniek. Akú najväčšiu objednávku si dostala a vyrobila?
Najväčšia objednávka bola na svadbu, kde mladomanželia mali len pralinky, žiadne zákusky, takže muselo ich byť dostatočné množstvo pre všetkých.

Povedz nám z vlastnej skúsenosti, aká čokoláda je medzi ľuďmi najobľúbenejšia – mliečna, horká alebo biela?
Najviac obľúbená je mliečna čokoláda, aj u detí, aj u dospelých. Mám pár zákazníkov, ktorí majú alergiu na čokoládu, ale bielu môžu, takže pre takýchto vyrábam pralinky len z tej bielej, kde aj plnky musia byť len z bielej čokolády. Ale samozrejme sú zákazníci, ktorí idú len po horkej čokoláde, ktorá je najzdravšia.

Na sladkom dezerte u Mošovčanky Mileny Kováčovej

Tvoje pralinky sú čoraz obľúbenejšie – o ich kráse a chuti sme sa mohli sami presvedčiť. Stíhaš ich vyrábať sama alebo Ti s tým niekto vypomáha?
Robím momentálne sama.

Si zjavne učebnicový príklad toho, že sny sa plnia, keď človek naozaj chce. Ale predsa len, máš do budúcnosti nejaký konkrétny plán alebo cieľ, čo sa týka tejto činnosti?
Hneď od začiatku, ako som začala s touto prácou, som si vysnívala, že budem mať malú kaviarničku, kde budem predávať tieto moje výrobky.

Držíme teda palce a veríme, že ďalší rozhovor už budeme viesť v Tvojej kaviarničke. Ale späť k pralinkám – aké ingrediencie využívaš na ich prípravu?
Hlavná ingrediencia je samozrejme čokoláda. Plnky si vyrábam sama, nakoľko viem, že táto čokoláda je kvalitná a nechcem do nej pridávať plnky, ktoré obsahujú éčka. Tým každú pralinku len znehodnotím. Ak je kvalitná čokoláda, musí byt kvalitná aj plnka. Takže vyrábam si ganache (spojenie šľahačky a čokolády, pozn. red.), ktoré konzervujem len trochou alkoholu. Preto moje pralinky nemajú životnosť rok alebo aj viac ako „komerčná“ čokoláda, ale len mesiac.

Na sladkom dezerte u Mošovčanky Mileny Kováčovej

Teraz, keď už poznáme tajomstvo úžasnej chuti Tvojich praliniek, zmôžeme sa snáď len na poslednú otázku a ideme ochutnávať… 🙂 Čo Tvoj osobný vzťah k čokoláde – chutí Ti rovnako ako pred tým, než si ju začala sama vyrábať?
Čokoládu z obchodu už vôbec nekupujem. Ak sa aj niekedy stane, že pri rôznych príležitostiach nejakú dostanem, hneď pozerám na zloženie. A ak mi aj na ňu príde chuť, tak naozaj odjem len kúsok, pretože v nej hneď cítim suroviny, ktoré by čokoláda obsahovať nemala.

ZDROJ: Turčania.sk, foto archív Mileny Kováčovej

Komentáre