Turčania v dejinách: Halušky, šúľance s brézľami, šiflíky a iné turčianske dobroty

Ak by sa vás cudzinec opýtal na tri veci, typické pre Slovensko a Slovákov, zrejme by v zozname nechýbali ani bryndzové (či inak ochutené) halušky. Nás ale zaujímalo, ako sa tento obľúbený pokrm pripravoval v Turci a aké iné jedlá z múky a zemiakov varievali turčianske gazdinky.

Halušky sa kedysi považovali za sýte jedlo pre ťažko pracujúcich mužov, najmä drevorubačov. V Turčianskej kotline sa zvykli pripravovať z redšieho čisto múčneho cesta, následne sa nožíkom po kúskoch hádzali z dreveného lopárika do vriacej vody. Turiec, ako prevažne horská oblasť, nemal ideálne podmienky na dopestovanie kvalitnejších obilnín, preto tu boli dôležitým zdrojom obživy zemiaky. Na halušky zo zemiakovo-múčneho cesta dávali turčianske gazdinky bryndzu a upraženú údenú slaninku, ale tiež kyslú kapustu alebo slivkový lekvár. Čisto múčne halušky sa postupne prepracovali z úlohy hlavného jedla k prílohe, predovšetkým k paprikášu či perkeltu.

Turčania v dejinách: Halušky, šúľance s brézľami, šiflíky a iné turčianske dobroty

Tradičnými cestovinami v Turci boli aj šúľance, ktorých cesto obsahovalo múku a zemiaky. Gazdiné toto cesto šúľali medzi dlaňami alebo dlaňou po drevenom lopáriku. Po uvarení ich zvykli posypať makom, cukrom a poliali roztopeným maslom. Neskôr si turčianske deti obľúbili aj šúľance s „brézľami“ – strúhankou opraženou na masle alebo masti. Rovnakej obľube sa tešili aj rezance, ktoré sa robili z tvrdšieho cesta s vajíčkom, nakrájali sa na drevenej table na širšie pásy a po obschnutí ich gazdinky ešte naprieč pokrájali. Muži obľubovali široké rezance, a tak frflali nad polievkami s tenučkými niťovkami. Široké rezance sa jedli aj ako hlavné jedlo – s lekvárom, makom, tvarohom, občas aj s orechmi.

Každému Turčanovi sú známe aj povestné „šiflíky“ – fliačky so sladkou dusenou kapustou, ochutené škoricou. K tradičným plneným turčianskym cestovinám patrili aj pirohy plnené makom, lekvárom, bryndzou, poliate masťou alebo posypané cukrom. Pre Lipovec bolo napríklad typické pripravovať pirohy plnené lekvárom zo sušených hrušiek zomletých na mäsovom mlynčeku. Už sa vám zbiehajú slinky? Tak to je dobre, pretože pre vás máme aj jednoduchý recept na prípravu vynikajúcich zemiakových halušiek s tvarohom. Nech sa páči:

800g zemiakov
400g hladkej múky
Soľ, voda
100g údenej slaniny alebo 80g masla
400g tvarohu

Očistené umyté zemiaky postrúhame, pridáme soľ, hladkú múku a vypracujeme tuhé cesto. Ak sú zemiaky vodnatejšie, môžeme pridať viac múky. Do vriacej neosolenej vody hádžeme halušky, ktoré vyvaríme, vyberieme, polejeme rozpusteným maslom alebo rozškvarenou slaninou, posypeme rozmrveným tvarohom a premiešame. Dobrú chuť!

ZDROJ: Ivana Tatárová, Z turčianskej kuchyne (Zora Mintalová-Zubercová, Vydavateľstvo Matice slovenskej, 2007) foto: zbojska.sk 

Komentáre