Turčania v dejinách: Fašiangy Turíce, Veľká noc príde…


Fašiangové obdobie, ako všetci vieme, trvá od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Keďže dátum Popolcovej stredy nie je stabilný a vždy závisí od dátumu Veľkej noci, raz sú fašiangy kratšie, inokedy dlhšie.

A od čoho teda závisí samotný dátum Veľkej noci? Od vzájomného vzťahu jarnej rovnodennosti a lunárneho cyklu. Vo veľkomoravskom období sa na Slovensku fašiangom hovorilo mjasopust, až v stredoveku sa začal používať výraz fašiangy. Toto slovo je prebraté z nemeckého Fastenschank, čo znamená posledné čapovanie alkoholických nápojov pred pôstom. Čas pred veľkonočným pôstom sa teda ľudia snažili čo najviac si užiť, správali sa uvoľnenejšie než po zvyšok roka.

Ku koncu fašiangov zvykli mládenci chodiť po domoch, kde žili mladé dievčatá a vyberali potraviny. Z nich potom pripravili mládeži z dediny spoločnú zábavu. Spievali pritom staré známe:
Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde,
kto nemá kožúška, zima mu bude.
Ja nemám, ja nemám, len sa tak trasiem,
dajte mi slaninky nech sa vypasiem.

Turčania v dejinách: Fašiangy Turíce, Veľká noc príde...

V posledné dni pred Popolcovou stredou sa konali zábavy, po dedine chodili fašiangové masky, medzi ktorými nesmel chýbať medveď, koza, ale aj muži prezlečení za ženy. Varila sa huspenina, pieklo sa mäso a klobásy, smažili šišky. Do veľkej miery sa tieto zvyky a tradície na Slovensku zachovali dodnes. Nechýba fašiangový sprievod so všetkým, čo k nemu patrí a prevažne v mestách zase celá škála tematických plesov. V stredoveku fašiangy slávili dokonca aj tie najvznešenejšie vrstvy. Objednávali si drahé masky, veľkolepé šaty a vyberané jedlá.

Fašiangy zároveň znamenali ukončenie spoločenského stretávania mládeže, a to hlavne v tradičnom vidieckom prostredí. Skončili sa dokonca aj spoločné priadky a v domoch sa začalo tkať. S fašiangami sa takisto spájali viaceré pranostiky:
Aký je prvý fašiangový deň, také budú prvé jariny.
Aké fašiangy, taká Veľká noc.
Suché fašiangy, dobrý rok.

S fašiangovým obdobím sú neodmysliteľne spojené takzvané fánky. A my vám prinášame recept, ako si ich pripraviť.
Budeme potrebovať:
300 g hladkej múky
20 g práškového cukru
10 g droždia
5 žĺtkov
4 lyžice rumu
Soľ
Masť na vyprážanie, práškový cukor na posypanie
Postup:
Múku s cukrom, droždím, žĺtkami, rumom a štipkou soli zmiešame a vypracujeme na cesto. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme, zúbkovaným kolieskom pokrájame na obdĺžniky, ktoré v strede dvakrát zakrojíme. V horúcej masti fánky vypražíme a ešte teplé posypeme cukrom. Dobrú chuť!

Zdroj: Ivana Tatárová, Tradície na Slovensku (Zora Mintalová Zubercová, 2015), Foto: flickr.com

Komentáre