Slovenská národná knižnica: Ako chutili chuťovky z archívu?

Správy hlavné, Správy z regiónu, Všetky správy

Chutili výborne! Propagátorka zdravej výživy a známa amabasádorka Jamieho Oliviera, Janica Lacová, sa skutočne chutne a zdravo vysporiadala so 150-ročnými receptami z archívu Slovenskej národnej knižnice.

Vo štvrtok, 16. novembra podvečer, u nás v SNK, chutilo zvedavcom, labužníkom, odporcom zdravej výživy a dokonca „zelenú nátierku“ a !červenú kašu“ zhltli bez komentára aj najmenší ochutnávači.

Janica Lacová návštevníkom predviedla, že aj dnes sa dá pripraviť moderné jedlo z kuchárskych kníh, ktoré vyšli napríklad v roku 1870 či 1907 a nachádzajú sa vo fondoch SNK. Skvelá špenátovo – bryndzová (tzv. zelená) nátierka, nutela zo sliviek, nápoj zo surovej tekvice, či cviklo-malinové smoothie (áno, vieme, že naše prababičky slovo „smoothie“ nepoznali, ale ony už veľmi dobre vedeli, že zeleninová a ovocná šťava sú skvelé pre naše telo!) boli pripravené „na motívy“ Novej kuchárskej knihy Terézie Vansovej z roku 1914 a Prvej kuchárskej knihy v slovenskej reči – k velikému osohu nie len pre domácu potrebu, ale aj pre hospodárstvo, obsahujúc tie najjednoduchšie, ako i najvyberanejšie jedlá i pre každodenné i mimoriadne skvelé hody z roku 1870. Jej zostavovateľom bol Ján Babilon, budapeštiansky mešťan pôvodom z Gemera, ktorý vlastnil reštauráciu, v ktorej sa varili slovenské jedlá.

Ale pritom to nie sú najstaršie kuchárske knihy, ktoré depozity SNK uchovávajú. Tou najstaršou je kuchárska kniha historika a spisovateľa Bartolomea Sacchiho (1421 – 1481), De honesta voluptate et valetudine (o pôžitku a zdraví), ktorá vyšla v Benátkach v roku 1475. Do Uhorska si ju priniesla so sebou druhá manželka Mateja Korvína, vtedy len 19-ročná Beatrix Aragónska, dcéra neapolského Ferdinanda I. Aj napriek tomu, že kniha neobsahuje recepty v takom zmysle, ako ich poznáme dnes, aj tak sa pokladá za prvú kuchársku knihu obdobia humanizmu a renesancie. Obsahovala cenné informácie pre urodzené dámy, ich domácnosť i kuchárov – veď o mnohých ingredienciách a pokrmoch predtým nikdy nepočuli.

Slovenská národná knižnica: Ako chutili chuťovky z archívu?

Prvé skutočné kuchárska knihy s receptami začali vznikať v 16. storočí. Vychádzali hlavne v krajinách s kuchárskou tradíciou – vo Francúzsku, Anglicku a Nemecku. Od 18. storočia sa stalo vymýšľanie receptov modernou záležitosťou a mnoho jedál dostalo názov podľa ich „vynálezcov“.

Babilonova „ľudová kuchárka“ obsahuje recepty aj na bankety, radí vegetariánom aj ľuďom držiacim diétu a inšpiráciu v nej hľadala aj Janica na pripravované podujatie: „Tie najstaršie knihy boli pre mňa vždy najväčšou inšpiráciou. Úctivý jazyk, akým sú písané, ale aj múdre a praktické rady, ktoré majú zmysel až dodnes. Len sme na ne akosi zabudli. Je mi potešením, že sa môžem k najstarším receptom vracať práve doma, v Martine, v Slovenskej národnej knižnici. Súčasné aj minulé recepty majú toho veľa spoločného – lásku k potravinám, ale aj k tým pre koho jedlá pripravujeme,“ hovorí Janica Lacová.

Martinčania si toto podujatie užili ako posledné tohtoročné zo série „Kultúra na kopci.“ Ňou sa vám snažíme dať na vedomie, že Slovenská národná knižnica nie je len miesto, kde „sa číta“, ale celkovo miesto, kde sa žije a kde sa dá stráviť príjemné popoludnie i podvečer. Pre všetky tri podujatia bola vodítkom „kniha“ a tak tomu bude aj v roku 2018. Tešíme sa, že vám ponúkneme v rámci „Kultúry na kopci“ opäť niečo zaujímavé, zábavné a poučné:-) Sledujte aj naďalej náš  Kalendári podujatí SNK.

ZDROJ: Katarína Štefanides Mažáriová , hovorkyňa SNK, Televízia Turiec

Komentáre