Pripravte si s nami tradičné fašiangové dobroty!

Správy hlavné, Správy z regiónu, Všetky správy

Fašiangy sú tu a hoci mnohé turčianske gazdinky majú typické fašiangové recepty dávno v malíčku, predsa len nezaškodí pripomenúť si, ako sa pripravujú také šišky s džemom či fánky. Utrieť slinku a poďme na to!

Fánky

Budete potrebovať:

hladkú múku (podľa potreby)
7 PL smotany na šľahanie
5 žĺtkov
2 PL rumu
soľ, práškový cukor a vanilkový cukor (podľa potreby)

Postup:

Smotanu dobre vymiešajte so žĺtkami, rumom a štipkou soli. Na pomúčenej doske si vypracujte cesto z pripravenej zmesi, do ktorej podľa potreby prisypávajte múku. Cesto musí byť hladké a musí sa dať vaľkať.

Po vyvaľkaní cesta na približne 4 mm si z neho vykrajujte radielkom obdĺžniky, zhruba 10 x 4 cm veľké. V strede každého obdĺžnika si opatrne narežte otvor, vrch obdĺžnika preložte a pretiahnite cez spomínaný otvor von.

Takto pripravené „polmašličky“ vyprážajte v dobre rozohriatom oleji – fánky v ňom musia plávať. Vypražené fánky ukladajte na tanier alebo misu s kuchynskom utierkou, aby ste odsali prebytočnú mastnotu. Napokon fánky posypte práškovým alebo vanilkovým cukrom, prípadne aj aj.

Šišky

Budete potrebovať:

300 ml vody alebo mlieka
3 žĺtka
50 g rozpusteného masla
3 PL rumu
3 PL cukru
¼ KL soli
1 balíček vanilkového cukru
430 g polohrubej múky
100 g hladkej múky
2 KL sušeného droždia
džem na hotové šišky
olej na vyprážanie

Postup:

Z uvedených surovín si pripravíme klasické kysnuté cesto, ktoré po vykysnutí preklopíme na dosku a vyvaľkáme cca na 1 cm. Vykrajujeme šišky a následne ich zakryjeme čistou utierkou, približne na desať minút.

V hlbšej panvici medzitým rozpálime olej, v ktorom by mali šišky plávať. Keď je olej horúci, mierne znížime teplotu a vyprážame šišky. Keď sú z oboch strán dozlatista vypražené, uložíme ich na papierový obrúsok, aby sme ich zbavili prebytočného oleja. Napokon dáme do stredu každej šišky džem, ideálne marhuľový, a mierne pocukríme.

Mimochodom, vedeli ste, že fašiangové obdobie sa začína na Troch kráľov a končí Popolcovou stredou? To, na aký dátum Popolcová streda v tom-ktorom roku pripadne, určuje obdobie Veľkej noci. Nuž a Veľká noc zase závisí od jarnej rovnodennosti a lunárneho cyklu. Minulý rok pripadla Popolcová streda na 14. február, tento rok to však bude až 6. marca.

A ešte jedna turčianska zaujímavosť, spojená s Fašiangami, o ktorej sme sa dočítali v Štvrtej knihe o Mošovciach (autor Jozef Tatár):

„Na Tri krále (6. január) navštevoval katolícky farár, rechtor a miništrant s trojkráľovou kriedou jednotlivé katolícke rodiny. Po dospievaní piesne Fašiangy, Turíce, veľká noc príde, kto nemá kožúška, zima mu bude… zvykol hrobár (jamiar) a hlásnik v domácnosti zavinšovať a buchnúť ražňom o zem. S napichnutou slaninou či klobásou a pochrumkávajúc fánku odchádzali o dom ďalej. Večer fašiangovalo celé mestečko.“

ZDROJ: Ivana Riljaková, foto flickr.com

Komentáre

ARC PUB MARTIN