Pekárka z Bystričky zbiera ocenenia za svoju sladkú tvorbu

Správy hlavné, Správy z regiónu, Všetky správy

Volá sa Petra Masárová, žije v Bystričke pri Martine a hneď po troch deťoch je jej najväčšou vášňou pečenie. A nie len také hocijaké…

Volá sa Petra Masárová, žije v Bystričke pri Martine a hneď po troch deťoch je jej najväčšou vášňou pečenieUž od malička som trávila veľmi veľa času v kuchyni, kde som pomáhala starej mame. Tá ma zasvätila do jej sladkého umenia. Teraz pečiem hlavne pre svojich najbližších, ale občas vytvorím aj nejaké súťažné dielko“, prezrádza Petra. „Študovala som matematiku a informatiku, takže nemám žiadne cukrárske vzdelanie. Mnoho som sa naučila počas cukrárskych súťaží a na stretnutiach amatérskych cukrárok. Vďaka pečeniu som spoznala množstvo úžasných ľudí z celého Slovenska.“ Prvá fondánová torta Petry Masárovej bola určená na narodeninovú oslavu ako darček. Ako to už v začiatkoch býva, vtedy si ešte optimisticky myslela, že na potiahnutie torty, konkrétne ženský dekolt, jej bohato postačí kilo hmoty a jedna farba. Nuž, nebolo to celkom tak… Dnes už teda vlastní širokú škálu pomôcok a celú paletu potravinárskych farieb.

Prvýkrát som sa zúčastnila súťaže Najkrajšia torta Slovenska v Púchove v roku 2014. Moja tortička s názvom Macko v krabici vtedy neuspela. Ja som sa nevzdala a už v decembri som cestovala do Žiliny na súťaž Top cukrár.“ V tom čase však Petre viac než pečenie učarovala cukrárska artistika – tvorba umeleckého diela z jedlého materiálu. „Mojím prvým výtvorom bola strieborná lebka na podnose. Toto dielo je mojou srdcovkou. Na stupienok víťazov som sa však nepostavila, ale podľa bodového ohodnotenia som získala striebornú medailu.“ Začiatkom roka 2015 navštívila Hradec Králové, kde sa konala medzinárodná súťaž Hradec gastro. Jej zlatý kôň z fondánu, ktorého výroba Petre Masárovej trvala asi 3 mesiace, bol ocenený bronzovou medailou.

Tie najkrajšie úspechy však ešte len nasledovali. „Na súťaži Najkrajšia torta Slovenska som sa v kategórii cukrár – amatér umiestnila na 1. mieste. Bola som ocenená pohárom a zlatou medailou. Vtedy som prezentovala svoju tvorbu tortou v tvare konského sedla. V roku 2016 som sa zúčastnila len prehliadky prác Gastro Hradec. Japonské záhrady z fondánu mi priniesli zlatú medailu a pohár za celkové 3. miesto“, spomína na svoje ocenenia Petra. „V tomto roku som chcela vyskúšať niečo nové a tak som sa prihlásila do kategórie Raw, drip a nahých tort na súťaži Najkrajšia torta Slovenska 2017. Torta s levanduľovým srdiečkom a ružami bola ocenená prvým miestom.

Volá sa Petra Masárová, žije v Bystričke pri Martine a hneď po troch deťoch je jej najväčšou vášňou pečenie

Volá sa Petra Masárová, žije v Bystričke pri Martine a hneď po troch deťoch je jej najväčšou vášňou pečenie

ZDROJ: Ivana Tatárová, foto: Petra Masárová

Komentáre