Gastronómia je beh na dlhú trať

Správy z regiónu, Všetky správy

Na Podháji a Stráňach je viacero pohostinstiev a reštaurácií i hotely. Konkurencia tu bola vždy vysoká. Jeden z podnikov – pizzeria Venezia funguje už osemnásty rok. Pizzeria mala vždy aj dosť silný rozvoz pizze, minútiek, šalátov a i., a cez „koronu“ začala rozvážať aj denné menu.

Zákazníci to prijali a navykli si na to, takže veľa ľudí si nechalo voziť denné menu i do práce a niektorí aj domov. Možno to bolo pre nich aj pohodlnejšie, že nemuseli nikam chodiť. Kamil Podhorský, majiteľ pizzerie Venezia: – Dá sa povedať, že zas vidím staré známe tváre, ľudia sa vracajú. Teraz sa nám ešte relatívne dobre dýcha, ale čo bude v septembri – októbri…

Tie tri-štyri mesiace sme nežili, len živorili. Sledovali sme postupné uvoľňovanie opatrení a otvorili sme od júna, keď to opatrenia dovolili. Nábeh bol pomalší, ale ľudia sa pomaličky vracali. Vďaka tomu sme dokázali udržať ako-tak výkony a aj zamestnanosť, neprepustili sme nikoho. Ledva sme sa trochu rozbehli – a už sa zas spomínajú prísnejšie opatrenia… Vidíme a počúvame to, nových prípadov je viac. Nie je to dobré. Ak by sa to malo vrátiť, už neviem, ako by sme to „rozchodili“.

Už teraz to bolo veľmi ťažké… Pracuje celá rodina – žena, mama, otec, všetci nám pomáhajú. Šťastie, že sme mali nejaký „vankúš“, ktorý sme vedeli použiť, ale neviem si to predstaviť, ak by sa to malo vrátiť ešte raz. No do programu štátnej pomoci sme sa nezapojili. Tá pomoc bola dosť neúčinná. Zoberiete na zamestnanca príspevok a máte sa zaručiť, že ho neprepustíte – ale vy neviete, či o tri štyri mesiace nepríde kríza, nebodaj človeka prepustíte a od štátu príde požiadavka vrátiť peniaze, ktoré ste použili pre zamestnanca. Odkiaľ ich vezmete, keď bude kríza? Okrem toho by ste museli zaplatiť za zamestnanca odvody, ale z čoho, keď idete povedzme na 50% a ste radi, že zaplatíte réžiu? A niekedy ani to nie. Nikto nevedel, čo bude na druhý deň, a nie čo bude o mesiac – dva – tri.

Stále sa hovorí, že kríza ešte len príde. Človek nevie, či robiť nejaké investície, či nie, je to patová situácia, neistota. No celá gastronómia je o stálom investovaní. Nedá sa povedať – už to beží, už mám reštauráciu hotovú. Jedným z nástrojov štátnej po émoci mali byť aj prekleňovacie úvery bánk – no tie sa, žiaľ, nevzťahujú na každého. Kto má viac firiem; a nezávisle od toho, či fungujú, alebo sú kvôli „korone“ mŕtve“, neplní kritériá…

Občas, nepravidelne sa tu schádzali aj poslanci za mestskú časť, – uzaviera K. Podhorský. – Nemám s tým problém, poskytnem im aj salónik, keď bude treba. Treba si navzájom pomôcť. Ja za to nič neočakávam. My máme pre každého dvere otvorené.

ZDROJ: Mestské noviny

Komentáre