Rodinná farma z hornoturčianskej obce Háj vkladá do práce lásku aj poctivosť

Farmár. Pre niektorých „celebrita“ z televíznej reality šou, pre Nemcov či Holanďanov vážený človek. Aj na Slovensku sa po rokoch toto povolanie vracia do kategórie obľúbených, veď vlastná farma sa stáva čoraz častejším snom mestských odídencov. Ale potom sú tu ľudia, pre ktorých znamená farmárčina životný štýl. Takou je aj rodinná farma v obci Háj pri Turčianskych Tepliciach.

Rodinná farma z hornoturčianskej obce Háj vkladá do práce lásku aj poctivosťChovom hospodárskych zvierat sa zaoberáme už trinásť rokov“, začína Radka Šuleková. „V minulosti sme sa zaoberali chovom len obmedzeného počtu zvierat, no od roku 2008 sme tieto počty zvýšili. Vtedy farma dostala názov podľa staroslovanského boha dobytka a ochrancu stád.“ Pôvodne si rodina na túto činnosť prenajímala maštale na Liptove. Pred tromi rokmi sa však rozhodla odkúpiť hospodárske budovy v Háji. Od tej chvíle rodina farmu intenzívne zveľaďuje. Ako ďalej pokračuje Radka Šuleková z farmy, „našou hlavnou myšlienkou je chovať zvieratá tradičným spôsobom, teda tak, ako sa chovali kedysi. Záleží nám na tom, aby ľudia nezabudli, ako vyzerajú a chutia zdravé gazdovské potraviny, ktoré si tiež môžu zakúpiť priamo v našej predajni.

Rodinná farma v Háji sa zameriava na chov hovädzieho dobytka, konkrétne plemená Slovenská strakata, Limosine a ich krížence. Pokiaľ to poveternostné podmienky dovoľujú, zvieratá sú 24 hodín na pastve. V zimných mesiacoch sú vo voľnom ustajnení v maštaliach, s možnosťou každodenného výbehu, dojené dvakrát denne. „Z plemien oviec chováme zošľachtenú Valašku a Locoune. Ovce sú využívané na produkciu mlieka a jahniat, ktoré predávame na drobnochov, prevažne slovenskému spotrebiteľovi. Kozy sú chované v plemenách a taktiež ich využívame na produkciu mlieka a kozliat.“ Nuž a čo by to bolo za farmu bez ošípaných? „Matky sú Biela ušľachtilá plus landras. Aktuálny kanec je Pietran a Yorkshere. Prasiatka rastú pri rozdielnom prostredí, ďalej sú ponúkané na predaj ako odstavčatá alebo ako jatočné ošípané.“ Ak vám názvy plemien z hájskej farmy veľa nepovedali, nevadí. Za všetko hovorí kvalita a chuť potravín, ktoré tu nájdete.

V decembri 2014 bola spustená malá mliekareň, v ktorej sa spracúvajú všetky druhy mlieka – kozie, kravské a ovčie. V mliekarni spracúvame výhradne mlieko od našich zvierat, čím vieme zaručiť jeho pôvod“, pokračuje Radka Šuleková. Mlieko zároveň spracovávajú aj na obľúbené syry. „Z kravského mlieka vyrábame čerstvý aj údený syr, syrové nite – takisto čerstvé aj údené a korbáčiky. Vyrábame aj tvarovaný parený syr a našou špecialitou sú syrové torty. Z ovčieho mlieka vyrábame ovčí syr a žinčicu, z kozieho u nás takisto nájdete čerstvý aj údený syr.“ Už sa vám zbiehajú slinky? Či už dostanete chuť na poctivé mlieko, kvalitný syr, domáce klobásky, gazdovskú slaninu či množstvo druhov medu, skúste tentoraz vymeniť návštevu obchodného reťazca za farmu v dedinke Háj. Príjemná rodina, ktorá sa o farmu už roky stará poctivo a s láskou, vás určite rada privíta.

Rodinná farma z hornoturčianskej obce Háj vkladá do práce lásku aj poctivosť

Rodinná farma z hornoturčianskej obce Háj vkladá do práce lásku aj poctivosť

ZDROJ: Turčania.sk, foto: Farma Háj

Komentáre